شرح وظایف مشاور کسب و کار؛ مهم‌ترین وظایف و صلاحیت‌ها

مشاور کسب و کار با ارائه‌ی نظرات حرفه‌ای و تخصصی، به شرکت‌ها کمک می‌کند عملیات‌ و فرایندهای مختلف شرکت خود را بهبود ببخشند. مهم‌ترین وظایف مشاور کسب و کار بررسی مسائل مالی، ملاقات با مدیران برای شناسایی نیازها و همکاری نزدیک با رؤسای بخش‌ها برای توسعه و نظارت بر اجرای اهداف است.

مسئولیت‌ها و وظایف مشاور کسب و کار

موفقیت یک مشاور کسب و کار به توجه به جزئیات بستگی دارد. اگر این سؤال برای شما ایجاد شده که چگونه مشاور کسب و کار شویم، پاسخ این است که باید بتوانید در حین همکاری با مدیران، جنبه‌های مختلف کسب و کار را بادقت زیر نظر داشته باشند. 

به طور کلی وظایف اصلی مشاور کسب و کار شامل موارد زیر است:

  • سازماندهی و واگذاری پروژه‌های تجاری
  • ملاقات با مشتریان برای انجام ارزیابی‌های مختلف
  • تدوین و اجرای یک برنامۀ بودجه مستمر  
  • توسعۀ برنامه‌های تجاری دقیق 
  • کمک به استخدام نیروهای جدید
  • توسعه و اجرای کمپین‌های تبلیغاتی

یک مشاور کسب و کار دقیقاً چه می‌کند؟

در این قسمت قصد داریم به وظایف و ویژگی های مشاور کسب و کار به شکل دقیق‌تری اشاره کنیم. مشاوران کسب و کار معمولاً به صورت قراردادی یا دائمی با شرکت‌ها کار می‌کنند تا تخصصشان را برای حصول اهداف تجاری ارائه دهند و مدیران را به سمت اهداف تشویق کنند.

بنابراین پاسخ به این سؤال که وظیفۀ اصلی یک مشاور کسب و کار چیست این است که او باید از تخصص خود در کار، تجارت یا یک صنعت خاص برای پیشبرد استراتژی‌های کوتاه و بلندمدت شرکت استفاده کند.

یک مشاور تجاری باید به روش مدیریت مدیران موفق و به طور کلی به روش‌های موفقیت و توسعه کسب‌وکار مسلط باشد. 

از دیگر وظایف مشاور کسب و کار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کمک به شرکت‌ها برای دریافت وام یا بودجه به منظور داشتن ثبات مالی
  • شناسایی موقعیت‌هایی برای بهبود ارتباطات و رویه‌ها
  • بررسی داده‌ها و اطلاعات بازار برای تعیین حوزه‌های جدید رشد شرکت 
  • ایجاد روش‌های آموزشی مؤثر برای کمک به مشتریان 

مهارت‌ها و صلاحیت‌های مشاور کسب و کار

یک مشاور کسب و کار موفق باید مهارت‌ها و صلاحیت‌های مختلفی از جمله موارد زیر داشته باشد:

  • مهارت‌های رهبری قوی
  • مهارت‌های مشاوره و توانایی آموزش به مدیران
  • ظرفیت رهبری و کار به عنوان بخشی از یک تیم
  • مدیریت زمان در کسب و کار
  • مهارت‌های حل مسئله و توانایی یافتن راه‌حل‌های منحصربه‌فرد برای مشکلات
  • مهارت‌های ارزیابی تحلیلی برای بودجه‌بندی و برنامه‌ریزی
  • خلاقیت

توجه به مهارت‌ها و صلاحیت‌های مشاور کسب و کار همواره در پروژه‌های شرکت «مدیریت توسعه ایده خلاق ایرانیان» مدنظر بوده است. برای بازدید از پروژه‌های این شرکت در حوزۀ مشاوره و توسعه کسب‌وکار به این صفحه مراجعه کنید.

انتظارات حقوقی مشاور کسب‌وکار

متوسط ​​حقوق یک مشاور تجاری 80499 دلار در سال است. بسته به تجربۀ مشاور، سطح شرکت و موقعیت جغرافیایی شرکت‌ها، این حقوق می‌تواند متفاوت باشد. برخی از مشاوران کسب و کار به طور متوسط ​​10000 دلار در سال درآمد کسب می‌کنند.

الزامات آموزشی و کارآموزی مشاور کسب و کار

برای اینکه وظایف مشاور کسب و کار به خوبی اجرا شوند، نیاز است او دوره‌های آموزشی خاصی را گذرانده باشد. مشاوران کسب‌وکار معمولاً دارای مدرک لیسانس در رشته‌های حسابداری، بازرگانی، مالی، بازاریابی یا مدیریت هستند. 

کارآموزی یا تجربۀ جدی در مدیریت پروژه، حسابداری و رهبری نیز می‌تواند در اجرای این مسئولیت مفید باشد.

امروزه بسیاری از شرکت‌هایی که این مشاوران را استخدام می‌کنند، متقاضیانی را ترجیح می‌دهند که دارای مدرک کارشناسی ارشد یا تحصیلات پیشرفته‌تری باشند و همچنین بر نرم‌افزارهای مدیریت کسب و کار مسلط باشند.

الزامات تجربی مشاور کسب و کار

الزامات تجربی مشاور کسب و کار نیز بسته به نوع کسب و کار متفاوت است. اما به طور کلی این مشاوران باید درک بالایی از مهارت‌های سازمانی، خلاقیت و مهارت‌های مدیریت پروژه داشته باشند. 

مشاوران باید توانایی اجرای برنامه‌های تجاری دقیق را داشته باشند تا شرکت بتواند به اهداف بلند و کوتاه‌مدت خود دست یابد.

مشاوران کسب و کار نه تنها باید خلاق باشند، بلکه باید از تفکر خلاقانۀ خود برای پیشبرد رویکردهای نوآورانه در مدیریت شرکت استفاده کنند. یک مشاور تجاری باید بتواند جنبه‌های استراتژیک و مالی هر پروژه را مدیریت کند. بنابراین باید پیشینه‌ای قوی در زمینۀ مدیریت پروژه داشته باشد. 

در واقع وظایف مشاور کسب و کار از ارائه ایده‌های خوب فراتر می‌رود و در اجرای آن ایده‌ها خلاصه می‌شود.

سؤالات متداول در مورد مشاوران کسب‌وکار

 تفاوت بین مشاور و تحلیلگر کسب و کار چیست؟

تفاوت اصلی بین یک مشاور کسب‌وکار (Business Consultant) و یک تحلیلگر (Business Analyst) در حوزۀ تمرکز آن‌هاست. 

مشاوران و تحلیلگران هر دو به شرکت‌ها کمک می‌کنند به موفقیت مالی دست پیدا کنند. اما مشاوران معمولاً در زمینه‌هایی مانند منابع انسانی جهت بهبود آموزش کارکنان و نیازهای استخدامی تخصص دارند.

در مقابل، تحلیلگران کسب و کار در زمینه‌هایی مانند IT تخصص دارند. این تخصص به شرکت‌ها کمک می‌کند استراتژی‌های نرم‌افزاری بهتری برای ساده کردن ارتباطات و فرایندها داشته باشند.

علاوه بر این، سازمان‌ها معمولاً مشاوران تجاری را از یک شرکت مشاوره استخدام می‌کنند تا مسئولیت‌های موقت و خارجی را به عهده گیرند. در مقابل، تحلیلگران کسب و کار معمولاً به عنوان کارمندان دائمی شرکت در بخش‌های بازاریابی، فروش، فناوری اطلاعات یا توسعه کسب و کار مشغول می‌شوند.

وظایف روزانۀ یک مشاور کسب‌وکار چیست؟

در یک روز عادی وظایف مشاور کسب و کار در ملاقات با مدیران شرکت خلاصه می‌شود. این ملاقات‌ها برای بررسی میزان پیشرفت شرکت و نگرانی‌های مدیران انجام می‌شوند.

بیشتر مشاوران در طول روز اسناد مالی را بررسی کرده و برای تعاملات آتی با مدیران یادداشت‌برداری می‌کنند. آن‌ها با رؤسای بخش‌ها برای بررسی پیشرفت کارها و پاسخ به سؤالاتشان دیدار می‌کنند. 

همچنین ممکن است بخشی از روز خود را به مدیریت جلسات بخش‌ها و کمک به اجرای طرح‌های آموزشی اختصاص دهند. مشاوران کسب و کار بسته به تعداد مشتریانی که دارند، برای شرکت در جلسات و انجام ارزیابی‌های مختلف به شرکت‌های دیگر نیز سفر می‌کنند.

یک مشاور کسب و کار خوب چه ویژگی‌هایی دارد؟

ویژگی های مشاور کسب و کار را نمی‌توان به شکل کلی گفت. چون هر شرکت به یک سری ویژگی‌های خاص نیاز دارد. اما به طور کلی مشاور کسب و کار خوب کسی‌ست که از سال‌ها تجربه خود در تجارت و فعالیت در یک صنعت خاص برای کمک به موفقیت شرکت‌ها استفاده کند. 

بهترین مشاوران کسب و کار دارای نگرشی نوآورانه هستند. نگرشی که به آن‌ها کمک می‌کند استراتژی‌های تجاری منحصربه‌فردی به مشتریان خود پیشنهاد دهند. 

آن‌ها همچنین ارتباطات نوشتاری و شفاهی بسیار خوبی دارند. این توانایی به آن‌ها کمک می‌کند به خوبی با دیگران ارتباط برقرار کنند و برای ایجاد تغییر در سازمان پیام‌های واضحی به مدیران منتقل کنند.

علاوه بر این، یک مشاور خوب می‌تواند به‌سرعت با محیط‌های تجاری جدید سازگار شود. ویژگی انطباق‌پذیر بودن به آن‌ها کمک می‌کند بهترین و مناسب‌ترین نقش ممکن را در شرکت شناسایی کنند. بخشی که می‌توانند به بهترین نحو در موفقیت آن نقش داشته باشند.

یک مشاور کسب‌وکار به چه کسی گزارش می‌دهد؟

مشاوران معمولاً به مدیر اجرایی (مدیرعامل) شرکت گزارش می‌دهند. اگر مشاور از یک شرکت مشاور آمده باشد، ممکن است نیاز باشد به سرپرستی بخش‌های مختلف هم گزارش دهد. معمولاً سرپرست‌ها به مشاوران تکالیف و وظایف خاصی ارائه می‌دهند.

بیشتر بخوانید: نحوه کار شتاب‌دهنده‌ها چگونه است؟

 جمع‌بندی

وظایف مشاور کسب و کار در انتقال نظرات حرفه‌ای و تخصصی خود به مدیران شرکت‌ها خلاصه می‌شود. مشاوران به شرکت‌ها کمک می‌کنند رویه‌های مختلف سازمانی را ساده‌تر و کارآمدتر کنند تا بهره‌وری سازمان بیشتر شود. مهم‌ترین وظایف مشاور کسب و کار تجزیه‌وتحلیل اسناد‌ مالی، جلسه با مدیران برای کشف نیازها و همکاری نزدیک با رؤسای بخش‌ها برای توسعه و نظارت بر اجرای اهداف است. 

این مقاله را به اشتراک بگذارید: 

اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp
این مقالات را از دست ندهید