«خب، شما سوالی ندارید؟» اگر تا حالا در یک مصاحبه کاری شرکت کرده باشید، حتماً به این نقطه رسیدهاید. جایی که مصاحبهکننده سوالاتش را تمام میکند و توپ را به زمین شما میاندازد. مطمئناً در این وضعیت نباید غافلگیر شوید.
خیلی خوب میشود اگر از قبل به سوالاتی که قرار است بپرسید فکر کرده باشید و حتی فهرستی هوشمندانه از سؤالات را به صورت آماده داشته باشید. ما در این مقاله قصد داریم به اینموضوع اشاره کنیم که در این موقعیت چه نوع سؤالاتی باید بپرسیم؟ و البته، چه سوالات اشتباهی وجود دارد که هرگز نباید بپرسیم؟
روی دو هدف تمرکز کنید.
ما میتوانیم دو نگاه به این موقعیت داشته باشیم.
اول اینکه میتوانیم این بخش از مصاحبه را فرصتی برای ارزیابی آن شرکت در نظر بگیریم. ببینیم آیا واقعاً میخواهیم آنجا کار کنیم یا خیر.
در واقع یکی از اهداف اصلی شما از پرسیدن این سوالات این است که بفهمید آیا این فرصت شغلی برای شما مناسب است یا خیر.
نگاه دوم این است که خودمان را بیشتر معرفی کنیم. توجه داشته باشید که مصاحبه کاری هنوز تمام نشده و شما همچنان باید نشان دهید که بهترین فرد برای این کار هستید.
در این موقعیت میتوانید بگویید: «چند سؤال دارم، اما قبل از اینکه آنها را بپرسم، میتوانم یک چیز بگویم؟» این سوال به شما فرصتی میدهد که در مورد شایستگی خود چند پیام کلیدی به مصاحبهکننده بدهید.
در واقع، قبل از مصاحبه کاری، باید دربارۀ دو یا سه پیامی که میخواهید به آن شرکت برسانید، تصمیم بگیرید.
به خصوص اگر نتوانستهاید آن نکات را حین پاسخ به سوالات بیان کنید، قبل از سوالات نهایی حتماً بیانشان کنید. سپس می توانید به سراغ سوالات خود بروید و یک مصاحبه کاری موفق را به پایان برسانید.
سوالات خود را شخصیسازی کنید.
نحوۀ بیان سوالات شما در مصاحبه کاری خیلی مهم است. به جای اینکه سوالات را طوری بپرسید که انگار همۀ افراد جهان را در بر میگیرد، طوری بپرسید که انگار به طور خاص به شما مربوط میشود.
مثلاً به جای اینکه بپرسید: «یک روز معمولی در این شرکت چطور به نظر میرسد؟» باید بپرسید «یک روز معمولی برای من در این مسئولیت چطور خواهد بود؟»
این سوال به مدیر استخدام کمک میکند شما را در این مسئولیت ببیند و توضیحات لازم را در این باره بدهد. در واقع این یک ترفند روانشناختی عالی است؛ زیرا به محض اینکه شما را در حال انجام کار تجسم کنند، دیگر فراموش کردن آن تصویر دشوار خواهد بود.
شرکت «مدیریت توسعه ایده خلاق ایرانیان» با ارائه بهترین مشاورهها برای اجرا و شرکت در مصاحبه شغلی همواره در کنار کارجویان و کارفرمایان بوده است. برای بازدید از پروژههای این شرکت در حوزۀ مشاوره و توسعه کسبوکار به این صفحه مراجعه کنید.
مدام به عقب برگردید.
در پاسخ به افرادی که میگویند در اولین مصاحبه کاری چگونه باشیم باید گفت دقیق و موشکافانه عمل کنید. آنچه که تاکنون در مصاحبه اتفاق افتاده را مثل ضبط صوت در ذهنتان ضبط کنید.
بهتر است سوالاتی که میپرسید بر اساس آنچه تاکنون صحبت کردهاید باشد.
مثلاً در سوالاتی که میپرسید، به پروژهای که گفتهاند روی آن کار میکنید اشاره کنید. یا از مسئولیتی که در توضیحات شغل ندیدهاید بپرسید.
هدف از این کار این است که این بخش از مصاحبه کاری به عنوان ادامۀ مکالمه احساس شود؛ نه یک بخش کاملاً مجزا.
در ضمن، حواستان به زمان هم باشد. خیلی مهم است که در حین پرسیدن سوال مدیریت زمان را فراموش نکنید و مصاحبهکننده را خسته نکنید.
نمونه سوالاتی که میتوانید در پایان مصاحبه کاری بپرسید.
یکی از راه های موفقیت در مصاحبه کاری این است که برای قسمت پایانی، سوالات دقیق و هوشمندانهای بپرسید. تا اینجای مقاله به طور کلی گفتیم در مصاحبه کاری چه بگوییم و چطور سوالاتمان را مطرح کنیم. در ادامه چند سوال عالی را لیست کردهایم که هر کدام را خواستید میتوانید شخصیسازی کنید و در پایان مصاحبه کاری بیان نمایید.
بیشتر بخوانید: تفاوت یک استارتاپ، با یک شرکت بزرگ و یک شرکت فناوری چیست؟
نمونه سوالات مربوط به شغل
- در این مسئولیت چه انتظاراتی از من دارید؟
- مهمترین کاری که باید در 90 روز اول انجام دهم چیست؟
- روند بررسی عملکرد در اینجا چگونه است؟ هر چند وقت یک بار به طور رسمی بازبینی میشوم؟
- عملکرد من بر اساس چه معیارها یا اهدافی ارزیابی خواهد شد؟
- فوریترین پروژههایی که میتوانم انجام دهم کدامند؟
- دیدار با مشتریان، مسئولیت حسابها، تعامل با بخشهای دیگر و… در این شرکت چگونه است؟
نمونه سوالات مربوط به تیم
- تیمی که میخواهید با استخدام جدید آن را کامل کنید، چه نوع مهارتهایی لازم دارد؟
- بزرگترین چالشهایی که ممکن است در این مسئولیت با آن مواجه شوم چیست؟
- ممکن است مسئولیتهای اصلی من در شش ماه تا یک سال آینده تغییر کند؟
- آیا میتوانید در مورد تیم آیندهام به من بگویید؟
- با چه کسی بیشتر کار خواهم کرد؟ با چه بخشها یا واحدهای دیگری تعامل خواهم داشت؟
- نقاط قوت تیم آیندهام چیست؟ چه چالشهایی دارند؟
سوالاتی برای رئیس احتمالی شما
اگر در مصاحبه کاری فهمیدید مصاحبهکننده همان رئیس شماست، میتوانید از سوالات زیر استفاده کنید.
- چه مدت در این شرکت هستید؟
- چه مدت مدیر هستید؟
- قسمت مورد علاقۀ شما در این شغل چیست؟
نمونه سوالات مربوط به شرکت
قبل از اینکه سراغ سوالات بعدی برویم، بد نیست به یک نکته مهم اشاره کنیم.
چیزهایی را نپرسید که با یک جستجوی سریع در گوگل به راحتی میتوانید پیدا کنید. سعی کنید سوالات خلاقانهای بپرسید که انگار واقعاً خودتان طرح کردهاید. خب، برویم سراغ نمونهسوالات مربوط به شرکت یا همان کمپانی:
- شرکت در حال حاضر بر روی چه اهدافی متمرکز است؟ تیم آیندۀ من چطور به دستیابی به این اهداف کمک میکند؟
- چه چیزی شما را بیشتر در مورد آیندۀ شرکت هیجانزده میکند؟
- ارزشهای اصلی شرکت را چطور توصیف میکنید؟
- شرکت در چند سال گذشته چطور تغییر کرده است؟
- برنامههای شرکت برای رشد و توسعه چیست؟
نمونه سوالات مربوط به فرهنگ یا Culture
در پایان مصاحبه کاری سوالات مربوط به فرهنگ شرکت را باید با کمی نمک بپرسید. خیلی بعید است که مصاحبهکننده ناگهان به شما بگوید فرهنگ اینجا ناخوشایند یا حتی سمی است. به همین دلیل است که سؤالاتی مانند سوال دوم این بخش میتواند مفید باشد.
- معمولاً کارمندان تازه استخدام شده را چگونه با محیط کار آشنا میکنید؟ (اگر این موقعیت شغلی به صورت دورکاری است، در مورد نحوۀ آشنایی کارکنان با فرهنگ شرکت از راه دور بپرسید.)
- معمولاً کارمندان جدید پس از شروع کار از چه چیزهایی شگفتزده میشوند؟
- آیا موضوعی هست که باید قبل از شروع کار در موردش مطالعه کنم؟ موضوعی که به من کمک کند با همکارانم به درک مشترک برسم؟ (پرسیدن این سوال نه تنها نشاندهندۀ علاقه شما به این موقعیت شغلی است، بلکه نشان میدهد شما مشتاق هستید با همکارانتان فرهنگ مشترک داشته باشید.)
- سنت اداری مورد علاقۀ شما چیست؟
- شما و تیمتان معمولاً برای ناهار چه میکنید؟
- آیا تا به حال با بخشها یا تیمهای دیگر رویدادهای مشترکی اجرا کردهاید؟
- تفاوت کار در اینجا با جاهای دیگری که مشغول بودهاید چیست؟
- از زمانی که شما به این شرکت پیوستهاید، چه تغییراتی ایجاد شده؟
نمونه سوالات مربوط به پیشرفت حرفهای، مسیرهای شغلی و فرصتهای آینده
درک اینکه مسیر رشد و پیشرفت در یک شغل چگونه خواهد بود بسیار مهم است. شما باید خودتان را به طور کامل در مسئولیتی که قرار است قبول کنید ببینید تا برای مسیر شغلی خود هیجانزده باشید. در ادامه سوالاتی را لیست کردهایم که برای درک این موضوع کمک زیادی میکنند.
- در این مسئولیت چه فرصتهایی برای یادگیری و توسعه خواهم داشت؟
- تیم آیندۀ من معمولاً چطور به رشد حرفهای خود ادامه میدهد؟
- آیا نمونههایی داشتید که مسیر پیشرفتشان از موقعیت شغلی من شروع شده باشد؟
- مسیرهای شغلی رایج در این بخش چیست؟
- تبلیغات و پروموشنها معمولاً چگونه انجام میشود؟
- کارمندان موفق شرکت شما حالا کجا هستند؟
سوالات پایانی
- سوالی بوده که باید میپرسیدم اما نپرسیدم؟
- اگر موضوعی هست که برای شما مفید باشد خوشحال میشوم از آن صحبت کنم.
- سوال دیگری در مورد شرایطم ندارید؟
- مراحل بعدی در فرایند استخدام چیست؟
سوالاتی که نباید بپرسید!
در ادامه چند نمونه از سوالاتی که در پایان مصاحبه کاری خود نباید بپرسید را آوردهایم.
- حقوق اولیه چقدر است؟
- آیا میتوانید در مورد بیمه درمانی این شرکت به من بگویید؟
- سیاستهای مرخصی با حقوق در این شرکت چگونه است؟
از پرسیدن حقوق و مزایا در مراحل اولیۀ مصاحبه کاری خودداری کنید. زمان بحث دربارۀ حقوق بعد از این است که آنها عاشق شما شده باشند.
همچنین باید از پرسیدن سوالاتی مثل «پس من استخدام شدم؟» خودداری کنید. اصلاً نباید مغرور به نظر برسید. بلکه باید به طور کامل به فرآیند مصاحبۀ شرکت احترام بگذارید.
همچنین از پرسیدن چیزهایی که با یک جستجوی ساده در مورد شرکت میتوانستید پیدا کنید خودداری کنید. در ضمن، یادتان نرود حتماً باید قبل از مصاحبه کاری درباره شغل و شرکت تحقیق کنید.
برای مصاحبه، سر وقت به شرکت برسید. خیلی خوب میشود اگر از همان ابتدا یاد بگیریم چگونه کارهایمان را به تعویق نیندازیم و همه چیز را دقیق و منظم انجام دهیم. مطمئناً وقتشناسی تاثیر مثبتی روی استخدام شما خواهد گذاشت.
جمعبندی
فرصت پرسیدن سوال در پایان مصاحبه کاری را نباید از دست بدهید. این موقعیت هم فرصتی برای ادامۀ اثبات خودتان است، هم میتوانید از آن برای کسب اطلاعات بیشتر دربارۀ شغل استفاده کنید. البته، شما قرار نیست همۀ 38 سوال مطرح شده در این مقاله را بپرسید. سعی کنید مواردی را که بیشتر به شما، علایق و آن شغل خاص مرتبط هستند را از قبل انتخاب کنید و به حافظه بسپارید. حواستان به زمان مصاحبه باشد. اگر پنج دقیقه مانده به آخر مصاحبه، از شما خواستند سوال بپرسید، باید دو یا سه سوال طلایی را انتخاب کنید که واقعاً برایتان مهم است.